Μητρικός θηλασμός: ασπίδα στη μάχη κατά του διαβήτη

Ο ρόλος του θηλασμού στην πρόληψη του διαβήτη δεν είναι ευρέως γνωστός. Υπάρχουν όμως σημαντικά στοιχεία από μελέτες, που δείχνουν ότι ο θηλασμός προστατεύει, τόσο το παιδί όσο και τη μητέρα που θηλάζει από μελλοντική εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη.
Ο θηλασμός προστατεύει τη μητέρα
Εκτός από το συναισθηματικό δέσιμο που αναπτύσσεται με το θηλασμό ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί, ο θηλασμός φαίνεται να προστατεύει τη μητέρα από καρδιομεταβολικές και νεοπλασματικές ασθένειες, όπως η στεφανιαία νόσος, το μεταβολικό σύνδρομο, ο προ-εμμηνοπαυσιακός καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος των ωοθηκών. Επιπλέον, τα αποτελέσματα ολοένα και περισσότερων μελετών επιβεβαιώνουν τον προστατευτικό ρόλο του θηλασμού έναντι της εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη.
Α. προστασία από εμφάνιση διαβήτη τύπου 2
Ο θηλασμός προστατεύει σημαντικά τις μητέρες από μελλοντική εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2), ανεξάρτητα από τους άλλους παράγοντες κινδύνου. Μητέρες που θήλασαν τα παιδιά τους συνολικά για περισσότερο από 23 μήνες (άθροισμα θηλασμού σε μήνες για κάθε παιδί) έχουν 12% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ΣΔ2 σε σύγκριση με τις μητέρες που δε θήλασαν καθόλου. Για κάθε επιπλέον 12 μήνες θηλασμού, ο κίνδυνος φαίνεται να μειώνεται κατά 15%. Άλλη μελέτη έδειξε πως μητέρες που δε θήλασαν ποτέ έχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ΣΔ2 σε σχέση με γυναίκες που δε γέννησαν ποτέ. Αντιθέτως, γυναίκες που θήλασαν κάθε παιδί τους για τουλάχιστον 3 μήνες, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ2 στο μέλλον.
Β. προστασία μητέρων με διαβήτη κύησης από μελλοντικό ΣΔ2
Οι γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ΣΔ2  στο μέλλον, σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατων μελετών, οι μητέρες με ιστορικό διαβήτη κύησης που θηλάζουν τα παιδιά τους φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης ΣΔ2, συγκρινόμενες με τις μητέρες που δε θηλάζουν και επιπλέον, βελτιώνουν και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως τα λιπίδιά τους. Επομένως, ειδικά σε αυτόν τον πληθυσμό γυναικών που έχει αυξημένο κίνδυνο για μελλοντικό ΣΔ2, πρέπει να ενθαρρύνεται ο θηλασμός ως επιπρόσθετη προστατευτική παρέμβαση μαζί με τα συνήθη μέτρα, όπως η άσκηση, η δίαιτα και η απώλεια βάρους.
Ο θηλασμός προστατεύει το παιδί
Ο μητρικός θηλασμός φαίνεται να προστατεύει τα παιδιά από την εμφάνιση αρκετών χρόνιων παθήσεων, μεταξύ των οποίων ο διαβήτης τύπου 1 (ΣΔ1) και ο ΣΔ2.
Α. μητρικό γάλα: προστασία των παιδιών από ΣΔ1
Η μικρή διάρκεια θηλασμού έχει συσχετιστεί με ανάπτυξη ΣΔ1 στα παιδιά. Παιδιά που έλαβαν μητρικό γάλα για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών, φάνηκε να έχουν 1,5 φορά μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν ΣΔ1, σε σύγκριση με τα παιδιά που οι μητέρες τους τα θήλασαν περισσότερους μήνες. Επιπρόσθετα, σε άλλη μελέτη, φάνηκε ότι διάρκεια θηλασμού τουλάχιστον 5 μηνών συσχετίζεται με 29% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης ΣΔ1 στα παιδιά, συγκρινόμενη με το θηλασμό διάρκειας μικρότερης των 2 εβδομάδων. Με βάση τα στοιχεία αυτά, έγινε η υπόθεση ότι κάποιες περιπτώσεις ΣΔ1 θα μπορούσαν να προληφθούν, αν οι μητέρες θήλαζαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα παιδιά τους.
Β. Μητρικό γάλα: προστασία των παιδιών από ΣΔ2
Η διατροφή των παιδιών τους πρώτους 2 μήνες της ζωής τους αποκλειστικά με μητρικό γάλα έχει επίσης συσχετιστεί με 59% μικρότερη πιθανότητα μελλοντικού ΣΔ2 σε σύγκριση με την πλήρη στέρηση του μητρικού γάλακτος. Επιπλέον, διάρκεια θηλασμού μεγαλύτερη των 12 μηνών φάνηκε να ελαττώνει έως και κατά 76% την πιθανότητα μελλοντικής εμφάνισης ΣΔ2, ενισχύοντας την άποψη ότι για να προάγουμε τον θηλασμό, ίσως είναι μια αποτελεσματική παρέμβαση στην προσπάθεια πρόληψης του διαβήτη.
Γ. Ο θηλασμός προστατεύει τα παιδιά των μητέρων με διαβήτη κύησης
Τα παιδιά των μητέρων με διαβήτη κύησης έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, αντίστασης στην ινσουλίνη και ΣΔ2 κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Μελέτες δείχνουν ότι ο θηλασμός προστατεύει τα παιδιά αυτά από την εμφάνιση παχυσαρκίας και ΣΔ2. Σύμφωνα με μελέτη, όσα παιδιά τράφηκαν με γάλα για 12 ή περισσότερους μήνες φάνηκε να έχουν 76% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης ΣΔ2 πριν την ηλικία των 18 ετών, σε σύγκριση με τα παιδιά μητέρων με ιστορικό διαβήτη κύησης που δε θήλασαν καθόλου.
Συμπεράσματα
Διεθνείς παιδιατρικές και διατροφολογικές εταιρείες συστήνουν το μητρικό γάλα ως την ιδανική τροφή των παιδιών για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής. Επομένως, οι μητέρες θα πρέπει να ενημερώνονται από τους επαγγελματίες υγείας για τα ευεργετικά αποτελέσματα του θηλασμού και να ενθαρρύνονται να θηλάζουν τα παιδιά τους με στόχο να προστατεύουν τόσο τα παιδιά τους όσο και τον εαυτό τους μεταξύ άλλων παθήσεων και από σακχαρώδη διαβήτη.
Πηγή: Γλυκιά Ζωή

Σχόλια

  1. Thilasa gia 11 mines, i kori mou diagnwstike prin ena mina, sta 6 tis me paidiko diaviti :-( Itan apo ta pio ygii paidia kai oloi legan ti kalo pou tis ekane o makris thilasmos kai omws... Fysika me to sxolio den lew se kamia periptwsi oti o thilasmos den einai kalos. Einai o,ti kalytero yparxei kai gia to mwro kai gia tin mama, aplws eimai apogoiteymeni.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταλαβαίνω...
    Νομίζω πως για εμάς -μητέρες με νεανικό διαβήτη- λειτουργεί και ως παρηγοριά πως κάνεις κάτι για να αποτρέψεις αυτό που δε θα ήθελες για το παιδί σου. Όμως πάντα έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορεί να συμβεί.
    Αυτό που σκέφτομαι και φαντάζομαι θα λειτουργεί και για εσένα θετικά είναι ότι "γνωρίζεις τι συμβαίνει" αλλά και το παιδί σου το γνωρίζει από εσένα. Και είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσεις το παιδί σου.
    Συγνώμη που άργησα να σου απαντήσω, αλλά η ρουτίνα της καθημερινότητας είναι άτιμο πράγμα.
    Καλή δύναμη! Είμαι -και φαντάζομαι το ίδιο ισχύει για αυτούς που διαβάζουν το Ζωή Ζάχαρη- δίπλα σου και θα ήθελα να δημοσιεύσω ένα κείμενό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη, αλλά παρασύρθηκα. Έχεις εσύ η ίδια νεανικό διαβήτη;

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου